Is een WordPress website maken gratis?

Een van de vragen die wij als WordPress Helpdesk Nederland vaak krijgen is “Is een WordPress website maken gratis?”. In principe kan het maken van een WordPress website helemaal gratis zijn vooral als je handig bent met computers en een beetje snapt hoe een website in elkaar zit.

Als je bijvoorbeeld de stappen volgt die we hebben opgeschreven in ons artikel WordPress Basics: WordPress installeren is het best mogelijk dat je zonder een euro te hebben uitgegeven een perfect werkende WordPress website online krijgt.

Je hebt alleen 2 dingen nodig die wel geld kunnen kosten: Serverruimte en een domeinnaam maar de WordPress CMS software is gratis te downloaden van deze pagina.

 

Domeinnaam (max 20 euro p/j)

Het is wel handig als je een leuke website hebt gemaakt mensen je ook kunnen vinden op het internet. Om een website makkelijk te kunnen vinden op het internet worden domeinnamen gebruikt. Deze domeinnamen verwijzen naar de juiste plek op de server waar jouw website staat. Om een domeinnaam te registreren ga je naar de website van een bedrijf die dat voor je zou kunnen doen, vaak zijn dat webhosting bedrijven.

Persoonlijk vinden wij de website van Hostnet.nl altijd een makkelijk plek om te kijken of de domeinnaam die jij aan je website wilt geven nog vrij is. Deze website laat namelijk ook meteen zien als de domeinnaam die je wilt registreren bijvoorbeeld niet meer beschikbaar is als .com website wel beschikbaar is met een .nl, .eu, .org of andere extensie. Een normale domeinnaam registreren kost zo tussen de 15 en 20 euro per jaar (excl. btw) maar veel hosting bedrijven geven je korting op het registreren van je domeinnaam als je ook bij hun de hosting besteld.

 

Serverruimte (max 6 euro p/m)

Om er voor te zorgen dat je website gezien kan worden door andere mensen moet deze website worden geplaatst op een computer die met het internet is verbonden. In principe zou dit zelfs je eigen computer kunnen zijn. In praktijk is dit een stuk minder handig dan je denkt want zet je jouw computer uit dan is je website ook niet beschikbaar. Om dit probleem op te lossen zijn er webhosting bedrijven die jou een stukje op een harddisk op een server verhuren die 24 uur per dag 365 dagen per jaar is aangesloten op het internet. Daar kan je jouw website op zetten en zijn zorgen ervoor dat je website altijd bereikbaar is. Bovendien maken ze ook nog vaak dagelijks een backup van je website zodat mocht er wat fout gaan je altijd de versie van de dag ervoor weer online kan zetten en je dus alleen je laatste aanpassingen kwijt bent.

Hosting van een simple WordPress website hoeft niet meer dan een paar euro per maand te kosten.

 

WordPress thema’s (max 65 euro)

In het artikel WordPress basics: Wat is een WordPress thema? leggen we helemaal uit wat een WordPress Thema is. Maar even kort samengevat: Met een WordPress thema kan je de manier waarop de content van de website wordt getoond aanpassen. De content zelf wordt niet veranderd door een thema alleen de bijvoorbeeld de kleuren, het gebruikte lettertype en de pagina indeling worden door een thema aangepast. In de meeste gevallen kan je dan ook gewoon tussen thema’s schakelen zonder dat dat invloed heeft op de content.

Eigenlijk alleen als oude thema gebruik maakt van een (andere) WordPress builder en je nieuwe thema niet dan is het mogelijk dat de pagina’s op je website er heel vreemd uit zien. In de meeste andere gevallen kan je zonder problemen schakelen tussen de verschillende WordPress thema’s op je website.

Op de website van WordPress kan je letterlijk duizenden gratis thema’s downloaden. Soms zijn dit zogenaamde ‘light versions’ van een thema en wil je meer functionaliteit dan moet je de volledige versie kopen. Vaak kost zo’n volledige versie niet meer dan maximaal 65 euro. Op de website themeforest.net kan je vele thema’s vinden en kopen. Dit zijn meestal schitterende thema’s met vele mogelijkheden. Vaak zijn deze thema’s ontwikkeld voor een bepaald doel zoals bijvoorbeeld een Fashion Blog of een Fotografie Portfolio. Vaak kosten die thema’s ook niet meer dan 65 euro.

 

WordPress plugins (meestal maar een paar tientjes)

Soms heb je een functionaliteit op je website nodig die niet standaard in WordPress zit. Denk bijvoorbeeld aan een offerte formulier dat meteen een prijs kan uitrekenen (ez Form Calculator) een speciale slider voor op je website ( Layer Slider of Slider Revolution) of een WordPress builder (WPBakery Page Builder). Dan heb je een plugin nodig en de eerder genoemde plugins kan je allemaal kopen bij codecanyon.net.
Maar ook zijn er heel veel gratis plugins te downloaden die functionaliteit aan je website kunnen toevoegen. Kijk maar eens hoeveel gratis plugins je kan downloaden van de plugin pagina van WordPress.

 

Conclusie Is een WordPress website maken gratis?

In principe is een WordPress website maken gratis. De WordPress software kost niets. Je hebt alleen wel een domeinnaam nodig en serverruimte om je website op te zetten zodat je website door heel de wereld bekeken kan worden. Ook kan het zijn dat je een WordPress thema of WordPress plugin(s) moet kopen om de uitstraling en functionaliteit aan de website te geven die jij wilt maar meestal is dat ook niet veel duurder dan een paar tientjes.

 

Tenslotte

Een WordPress website of webshop maken is niet heel eenvoudig. Heb je hulp nodig? Dan ben je bij WordPress Helpdesk Nederland aan het goede adres. Wij helpen graag iedereen die vragen of problemen heeft bij het maken van WordPress websites. Heb je dus vragen of problemen dan kan je altijd even bellen of mailen met WordPress Helpdesk Nederland. Bel tijdens kantoor uren met 010 -3400 355 of mail met helpdesk@wphdnl.com (lees onze voorwaarden)