Problemen met je website op WordPress.com

Als je op onderzoek gaat hoe je ondersteuning kan krijgen met je WordPress.com website dan kom je op de WordPress.org website en daar staat “WordPress.com is een dienst van het bedrijf Automattic” Wij gaan enkel over de organisatie van versie die je zelf kunt downloaden en installeren.” Lees je dan verder op de website van WordPress.org dan zie je dat je voor vragen over je website bij WordPress.com wordt je doorverwezen naar een forum van WordPress.com.

Bij WordPress Helpdesk Nederland krijgen wij ook veel mensen aan de telefoon die problemen hebben met hun website bij Wordpress.com. Ondanks we eigenlijk iedereen graag willen helpen die met WordPress werkt is een probleem met een website die bij WordPress.com staat helaas niet mogelijk. Dit omdat het systeem dat daar gebruikt wordt een ‘gesloten systeem’ is en afwijkt van de gratis WordPress CMS die je van WordPress.org kan downloaden.

 

De 3 verschillende manieren van het gebruik van WordPress
Zo ver wij kunnen zien zijn er op dit moment 3 manieren om met WordPress als CMS een website te maken.

  1. Een website maken op WordPress.com
  2. WordPress downloaden van WordPress.org en dat zelf installeren op een webserver
  3. Webhosting via een webhosting bedrijf nemen en daar via Installatron WordPress installeren

 

Een website maken op WordPress.com
Als je een website maakt op WordPress.com dan moet je kiezen uit een abonnementsvorm.

  1. Personal voor 4 euro per maand
  2. Premium voor 8 euro per maand
  3. Business voor 25 euro per maand

Aangezien een normale hosting van een website ongeveer 4 tot 6 euro per maand kost waren we erg benieuwd wat je dan krijgt voor die 25 euro per maand om dat bedrag te rechtvaardigen. Sowieso krijgt elke abonnement ondersteuning via e-mail en live chat volgens het overzicht van alle abonnementsvormen. Aangezien wij veel vragen krijgen via mail of per telefoon over websites die bij WordPress.com staan is die helpdesk waarschijnlijk niet heel snel te vinden.

Voor de rest geven ze als groot voordeel van het Business abonnement dat je SEO-hulpmiddelen krijgt, Thema’s kan installeren, Plugins kan uploaden, Google Analytics kan toevoegen aan je website en het WordPress.com merk kan verwijderen.

Buiten dat dit betekent dat je deze dingen bij een Personal of Premium abonnement niet kan (wat je als gebruiker niet echt flexibel maakt) zijn de eerder genoemde ‘voordelen van een Business abonnement’ altijd mogelijk als je zelf WordPress of via Installatron installeert op je eigen webserver. Voor 300 euro per jaar krijg je dus de zelfde ‘voordelen’ wanneer je zelf WordPress installeert op een webserver die ook nog eens maar tussen de 48 en 72 euro per jaar kost.

De WordPress software zelf is gratis, heel veel plugins en thema’s ook. Waarschijnlijk zijn de Thema’s die je kan installeren ook gewoon de thema’s die je in de gratis versie van WordPress gewoon gratis kan gebruiken en kan je geen thema’s gebruiken die je bijvoorbeeld op ThemeForest kan kopen. Dus betaal je voor iets wat normaal niets kost en gratis kan gebruiken.

Gezien het feit dat 25% van de mailtjes of telefoontjes die wij krijgen gaan over websites die op WordPress.com worden gehost denken we dat het ook niet heel duidelijk is waar je die ‘ondersteuning via e-mail en live chat’ kan krijgen.

Wij raden dus aan, gezien de vele problemen die wij langs horen en zien komen over WordPress.com, om eerst eens aan de slag te gaan met de gratis versie van WordPress en daarna pas besluiten of je 300 euro per jaar uit wilt geven aan een duur abonnement waar je net zo veel mee kan als met elke gratis versie van WordPress die je zelf installeert.

 

WordPress downloaden van WordPress.org en dat zelf installeren op een webserver

Wil je weten hoe je zelf een WordPress website kan installeren met de gratis WordPress software die je kan downloaden van WordPress.org? Lees dan het artikel WordPress Basics: WordPress installeren op deze website.

 

WordPress installeren via Installatron

Wil je weten hoe je WordPress installeert met Installatron. Lees dan dit zeer goede artikel dat WP Lounge schreef over dit onderwerp.