De meest genegeerde knop in WordPress: Scherminstellingen

Rechtsboven op elke Pagina, bericht, Portfolio item of Product de knop Scherminstellingen. De knop Scherminstellingen wordt vaak door WordPress gebruikers over het hoofd gezien maar Scherminstellingen geeft je de mogelijkheid om nog slimmer de inhoud van je WordPress website te beheren.

Hieronder laten we een paar voorbeelden zien waar je de knop Scherminstellingen voor kan gebruiken.

Aantal items per pagina in op een pagina, berichten, portfolio items of productoverzicht.
WordPress geeft standaard 20 items per pagina te zien in een overzicht welke pagina’s, berichten, portfolio items of product je hebt. Stel je wilt zien welke pagina’s je allemaal hebt op je WordPress website dan klik je op Pagina’s -> Alle Pagina’s en je krijgt een overzicht van alle pagina’s die er zijn gemaakt op je WordPress website.

Als je dan in het overzicht kijkt dan zie je dat je daar maar 20 pagina’s te zien krijg en dat op de volgende maximaal 20 pagina’s net zo lang alle pagina’s zijn getoond in de lijst. Soms kan het wel eens handig zijn dat je alle pagina’s onder elkaar te zien krijg en niet hoeft te bladeren.

Dus niet 4 pagina’s met elk 20 pagina-items maar 1 pagina met alle 80 pagina-items onder elkaar.

Als je dat wilt klik dan rechtsboven op het knopje Scherminstellingen.

Als je op die knop klikt dan klapt er een menu naar beneden waar je een aantal dingen kan aanpassen.

Zoals je in het rood omlijnde vakje kan zien kan je daar het aantal pagina’s dat je wilt tonen in een pagina, berichten, producten of portfolio item overzicht aanpassen. Verander het aantal (bijvoorbeeld naar 99) en druk op de blauwe knop toepassen en het overzicht is aangepast.

Maar je kan nog veel meer laten zien in het overzicht. Heb je bijvoorbeeld de Yoast Plugin geïnstalleerd om de SEO van je WordPress website te verbeteren, dan kan je de SEO score, Leesbaarheidsscore, de SEO-titel, de Meta-omschrijving en ook Focus-ZW tonen zodat je in een overzicht kan zien aan welke pagina’s je nog moet werken om je website beter vindbaar te maken door zoekmachines.

 

Scherminstellingen ook op te gebruiken buiten de overzichten
Buiten dat je de Scherminstellingen kant gebruiken in de overzichten kan je Scherminstellingen ook gebruiken of de pagina van een post of pagina zelf.

Als je bijvoorbeeld op een bericht staat en je klikt op scherm instellingen dan zie je dat je weer heel andere items kan tonen op die berichtpagina.

Zoals je hierboven kunt zien heeft hier de functie Scherminstellingen meer de functie om dingen te laten zien of verbergen op je pagina die je toch niet gebruikt of juist wel. Elke blok hier onder kan je door het vinkje in het vakje te zetten aanzetten. Verwijder je het vinkje dan verdwijnt dat blok aan de admin kan van je berichten pagina vaak meteen, soms als je de pagina hebt opgeslagen.

 • Yoast SEO => Yoast is de plugin waarmee je de SEO van je website kan regelen
 • Revisies => Hier mee kan je terug kan naar vorige versies van dit bericht
 • Samenvatting => Het blok waar je een samenvatting van het bericht kan schrijven
 • Trackbacks verzenden => Een venster dat vermeldingen op andere websites toont van dit bericht
 • Extra velden => Extra velden kun je gebruiken om meer invulvelden te creëren om content te kunnen toevoegen. Dit is een complex verhaal maar dit is wel een onderwerp waar we in de toekomst iets over gaan schrijven.
 • Reacties => De reactie op je berichten worden hier getoond
 • Slug => Toont een venster van de URL van je pagina is dus bijvoorbeeld bij dit bericht is het het in bold geschreven gedeelte van de url: https://wphdnl.com/de-meest-genegeerde-knop-in-wordpress-de-scherminstellingen-knop/
 • Auteur => Toont degene die het bericht heeft geschreven
 • Categorieën => Toont de categorieën waar het bericht toe behoort
 • Tags => Toont de Tags die je aan het bericht hebt toegevoegd
 • Uitgelichte afbeelding => Dit is het beeld dat in de meeste gevallen boven het bericht komt te staan en de afbeelding die in berichtoverzichten wordt getoond.
 • Layout 1 kolom 2 kolommen => Dit zorgt er voor dat je o.a. de knop Publiceren aan de rechter kan van je teskt komt te staan i.p.v. er onder.
 • Afleidingsvrije-modus activeren => Toont een sobere editor voor je berichten al moeten we eerlijk zeggen dat het aan en uitzetten van deze optie bij ons weinig veranderde in de editor.

Ook bij Pagina’s, Portfolio items en Woocommerce kan je met Scherminstellingen de admin pagina aanpassen. Probeer het gerust zelf in principe kan je door die instellingen aan te passen geen schade aanrichten aan de website. Alleen kan het zijn als je met diverse personen aan dezelfde WordPress website werkt het voor je collega’s wel heel verwarrend kan zijn als ineens de hele indeling is veranderd.

Komt je er niet uit? Wij helpen je graag en snel!
Heb je nog vragen over Scherminstellingen of andere WordPress vragen? Dan kun je ons elke werkdag bellen van 09:00 uur tot 18:00 of 24/7 mailen naar helpdesk@wphdnl.com. Wij helpen je graag en snel met je WordPress website. Lees voor je contact met ons opneemt eerst onze Algemene Voorwaarden.