Aanpassingen maken in de WordPress database

Als eerste een waarschuwing: Wil je aanpassingen maken in de WordPress database dan moet je wel weten wat je aan het doen bent omdat je heel veel kunt repareren in de database maar ook enorm veel kan slopen.

Wij geven hier een voorbeeld hoe wij een probleem hebben kunnen oplossen op een website, we zeggen absoluut niet dat dit de enige of beste manier is maar de manier die ons al meerdere keren heeft geholpen. Ga je met onze tips aan de slag en sloop je een website dan zijn wij uitdrukkelijk niet aansprakelijk voor de door jou aangerichte schade. Aanpassingen maken aan de database zijn altijd voor de verantwoordelijkheid voor degene die dit doet!

Een tijdje geleden werden wij gebeld door een klant die ons vroeg om zijn website om te zetten van HTTP naar HTTPS. Wij volgde de stappen die we hier hebben omschreven en toen we weer wilde inloggen merkte we dat heel de website uit de lucht was. Het probleem was dat de hostingprovider van de klant wel had gezegd dat ze het HTTPS certificaat hadden geplaatst maar dit niet goed hadden gedaan. Hierdoor werkte heel de website niet meer.

We wilde zo snel mogelijk de website weer online krijgen maar de klant had alleen de FTP gegevens. Geen toegang tot een controle paneel van het hosting bedrijf en geen gegevens van de database. Alle aanpassingen die je als ‘Admin’ doet aan de achterkant van WordPress wordt opgeslagen in de database die aan de website is gekoppeld. Dus om de website weer naar HTTP terug te zetten moesten we dus een aanpassing maken in de database.

Omdat we wel de FTP gegevens hadden van de website konden we wel de ‘wp-config.php’ file bekijken op de server van de website.

In de ‘wp-config.php’ file staan altijd de Database gegevens (zie afbeelding):
Database login gegevens

We hadden geen toegang tot het controle paneel van de website dus konden ook geen gebruik maken van de phpMyAdmin. Gelukkig vonden we het programmaatje Adminer online. Met Adminer kan je o.a. aanpassingen maken in de WordPress database op het moment dat je geen toegang hebt tot phpMyAdmin. We zette Adminer op de server in de root van de website en maakte contact met Adminer door naar de url https://www.(domeinnaam).com/adminer-4.6.3.php te gaan.

Adminer ingevuld

Daar vulde we alle databasegegevens in die we in de ‘wp-config.php’ file hadden gevonden en kregen toegang tot de database.

Aanpassingen maken in de WordPress database

Wij wisten dat de gegevens van de WordPress website die je onder ‘Algemeen’ hebt ingevuld te vinden zijn onder in wp_options dus daar klikte we op.

wp_options

Daarna kregen we dit scherm en klikte we op ‘Gegevens selecteren’

Toen kregen we een overzicht als dit:

Overzicht tabel wp-options

We drukte voor de ‘siteurl’ op bewerk en veranderde https in http en deden dat ook op de 2de regel bij ‘home’. hierna wat de website gewoon weer te bereiken via http.

Toen het webhosting bedrijf werkelijk het HTTPS/SSL certificaat had geplaatst hebben we alle aanpassingen gemaakt (zoals hier in het artikel ‘Uw huidige website omzetten van http naar https‘ is omschreven) zodat de website voortaan via HTPPS te bereiken is.

 

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag en snel!
Is je website niet meer bereikbaar na aanpassen van HTTP naar HTTPS? Wil je liever niet het risico lopen dat door het aanpassen van http naar https je website niet meer werkt? Dan kun je ons elke werkdag bellen van 09:00 uur tot 18:00 of 24/7 mailen naar helpdesk@wphdnl.com. Wij helpen je graag en snel om jouw website om te zetten van http naar https of je website weer online te krijgen nadat het omzetten door u fout is gegaan.